Blog

Wat verandert er in jouw zorgverzekering in 2024?

Alle premies van de zorgverzekering zijn bekend. En zoals bijna gebruikelijk stijgt deze weer met enkele tientjes per jaar. Ook merken wij dat het aantal verschillende polissen stijgt. Er komen steeds meer verschillen in zogenaamde ‘natura’ en ‘restitutie’-polissen. Iedereen heeft een basisverzekering, hierin veranderd niet zo vel ten opzichte van 2023. Het eigen risico (dit is het bedrag dat je zelf moet betalen wanneer je zorg nodig hebt van bijvoorbeeld een opname of behandeling in het ziekenhuis, medicijnen en andere zorg) blijft € 385,- per jaar. Dit geldt niet voor en bezoek aan de huisarts of wijkverpleging, voor kinderen tot 18 jaar een afspraak bij de tandarts of andere zorg die in de basisverzekering valt voor kinderen tot 18 jaar. Dat is altijd geheel gratis.

Ga verzekeringen vergelijken
Het is verstandig om na te gaan of jouw huidige verzekering nog bij jouw situatie past. Vergelijken loont! Je kan op verschillende websites de verzekeringen vergelijken. Kijk goed of je wel of niet voordeliger uit bent met een aanvullende verzekering, welke zorg je verwacht en welk risico je wil of kan nemen. Wil je overstappen naar een andere zorgverzekeraar? Informeer jouw bewindvoerder hierover. Wanneer je een aanvullende verzekering wil, overleg dan met jouw bewindvoerder wat de financiële gevolgen zijn.

Slecht nieuws, de zorgtoeslag gaat omlaag
De zorgtoeslag gaat helaas omlaag. Deze was voor 2023 tijdelijk verhoogd i.v.m. de hogere energiekosten. Voor 2024 bedraagt het maximale maandbedrag € 127,- voor alleenstaanden en
€ 243,- voor 2-personen (dit was aanvankelijk € 154,- en € 265,-). Daarentegen stijgt het kindgebonden budget. Het maximale bedrag gaat naar € 203,- per maand voor ieder kind met daarop een verhoging voor kinderen vanaf 12 jaar en een bedrag van € 290,- voor alleenstaande ouders. Ook de maximale huurtoeslag stijgt € 30,- tot € 50,- per maand omhoog.

Uitkeringen
Het bruto minimumloon gaat ook omhoog. Hierdoor stijgen de Participatie wet-uitkering (Deze wet is voor mensen die niet kunnen werken of geen werk kunnen vinden. Zij krijgen elke maand geld van de gemeente) en Wajong met ongeveer € 90,- voor alleenstaanden en € 130,- voor samenwonenden. De energietoeslag vervalt in 2024.