Bewindvoering

Bewindvoering door Rechtop

Heeft u geen overzicht meer in uw financiën?

Bent u niet meer in staat zelf uw rekeningen te betalen? Zijn er schulden die u zelf niet meer weet op te lossen? Dan kan een bewindvoerder uitkomst bieden.

Bewindvoering is bedoeld voor personen die niet meer zelf in staat zijn om zijn/haar financiën te beheren. Dit kan komen door bijvoorbeeld een lichamelijke of geestelijke situatie, een schuldenproblematiek, een verslaving of verkwisting. Een bewindvoerder beheert het vermogen, het inkomsten en zorgt dat alle rekeningen betaald worden. Wij nemen de hele (financiële) situatie door en maken deze overzichtelijk en inzichtelijk. We zorgen dat alle vaste lasten betaald worden en maken afspraken over weekgeld/zakgeld, spaardoelen, reserveringen en overige persoonlijke wensen. Een keer per jaar komen we op huisbezoek. Dan bespreken we de financiële situatie, nemen het budgetplaatje door en maken afspraken. Ook krijgt u van ons ieder jaar een overzicht wat er het afgelopen jaar is gebeurd (“rekening en verantwoording”) zoals we die ook naar de rechtbank sturen.

Bereikbaarheid

We zijn iedere werkdag telefonisch bereikbaar. Tussen 09:30uur en 11:30uur nemen we de telefoon op. Buiten deze tijden staat de voicemail aan. Die luisteren we meermaals per dag en we bellen u meestal binnen één dag terug. Mailen kan altijd en we reageren binnen twee werkdagen. Iedereen krijgt een vast contactpersoon. Bij vakantie of ziekte van de vaste contactpersoon, is er altijd een vervanger aanwezig die u kan helpen en u te woord staat. Zoekt u een bewindvoerder in Gelderland? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Vermogensbeheer

Wanneer iemand die onder bewind staat een groot vermogen heeft, kunnen wij dat beheren. Dat vermogen kan zitten in banktegoeden, aandelen, woningen en andere (on)roerende zaken. Met onze ervaring, kennis en samenwerking met o.a. notaris, taxateurs, veilingen en vermogensbeheerders kunnen we op een veilige manier het vermogen verdelen en risico spreiden. Uiteraard moeten wij ons houden aan de eisen die de rechters hierover stellen. Ook kunnen wij woningen verkopen en woningen ontruimen.

Schulden

Heeft u problematische schulden? Samen zullen we deze inventariseren. Daarna kunnen we een oplossing zoeken. De bewindvoerder is geen schuldhulpverlener. Wanneer de schulden niet zelf af te lossen zijn, zullen we een aanvraag schuldhulpverlening indienen. Een schuldsanering door de schuldhulpverlening duurt meestal 3 jaar. De ingangsdatum is de datum waarop u wordt toegelaten tot de schuldhulpverlening. Nadat u dit traject heeft doorlopen en schuldenvrij bent, loopt de bewindvoering meestal nog door. Wij zijn er dan om te voorkomen dat u opnieuw in de schulden komt. Wilt u dat de bewindvoering dan stopt? Dan moet u een verzoek indienen bij de rechter.

Ook als u onder bewind staat, kan een deurwaarder beslag leggen op bijvoorbeeld het salaris of de uitkering. Wij zijn er om te controleren of de deurwaarder de juiste beslagvrije voet heeft berekend. Bij een beslag op een auto en inboedel gelden veel regels waar de deurwaarder zich aan moet houden. Neem direct contact op met de bewindvoerder als u een brief van de deurwaarder ontvangt.

Kom je er niet meer uit?

Heb je vragen of wil je weten welke regelingen of toeslagen je aan kan vragen? Op de website ‘Geldfit’ kan je veel informatie vinden

Stappenplan na aanmelding

 • Stap 1

  Aanvraag

  Besluit je tijdens of na de kennismaking om bij ons bewindvoering aan te vragen? Dan vullen we samen de formulieren in. We maken ook een plan van aanpak. Het aanvraagformulier sturen wij naar de rechtbank. Meestal hoef je niet langs te komen bij de rechter. Na ongeveer 2 maanden ontvangen we de beschikking van de rechter. Dan sta je onder bewind.

 • Stap 2

  Start bewind

  Als eerste informeren we de bank en vragen een nieuwe beheerrekening aan. Het internetbankieren wordt geblokkeerd. Ook kan er geen geld meer door anderen op jouw rekening gestort worden. Als de bewindvoering een tijd loopt en alles goed gaat, kunnen deze blokkades weer worden verwijderd en kan je zelf weer betalingen doen via internetbankieren. We nemen ook contact met je op om de situatie te bespreken.

  Stap 2

 • Stap 3

  Leefgeld

  Het leefgeld start wanneer er geld op de beheerrekening staat. Voorschieten van leefgeld mag de bewindvoerder niet. We maken vaste afspraken over het leefgeld. Dit wordt voortaan automatisch overgemaakt op een vaste dag die we afspreken. Vooruit overmaken van leefgeld of eenmalig wijzigen van de dag dat het leefgeld wordt overgemaakt is niet mogelijk.

 • Stap 4

  Post

  We schrijven alle betrokken partijen en instanties aan. We verzoeken ze alle post voortaan naar de bewindvoerder te sturen of te mailen. Mocht er toch nog een brief of mail aan jou verzonden worden, moet je die aan ons doorsturen. Dat kan per post of met een foto per mail.

  Stap 4

Uitleg in makkelijke taal

Wilt u meer weten over wat bewindvoering inhoudt? Kijk eens op de website van ‘Steffie’. Hier wordt in makkelijke taal uitleg gegeven

Kosten bewindvoering

De kosten van de bewindvoerder moet u zelf betalen. Ieder jaar wordt het tarief wat de bewindvoerder mag berekenen door de rechter bepaald. Er zijn een aantal verschillende tarieven (met schulden, zonder schulden, alleenstaande en samenwonende). Iedereen betaald hetzelfde tarief en alle bewindvoerders hanteren hetzelfde tarief. Wij vragen bij de gemeente bijzondere bijstand aan voor deze kosten. Heeft u een inkomen op/rond bijstandsniveau? Dan krijgt u deze kosten van de gemeente vergoed.

Eenpersoonsbewind

Maandtarief Opstartkosten
Standaard€ 125,54€ 709,06
Problematische schulden € 162,44 € 709,06

Maandtarief € 125,54

Opstartkosten € 709,06

Maandtarief € 162,44

Opstartkosten € 709,06

Tweepersoonsbewind

Maandtarief Opstartkosten
Standaard€ 150,54€ 850,63
Problematische schulden één persoon € 172,73 € 850,63
Problematische schulden twee personen€ 194,81€ 850,63

Maandtarief € 150,54

Opstartkosten € 850,63

Maandtarief € 172,33

Opstartkosten € 850,63

Maandtarief € 172,73

Opstartkosten € 850,63

RechtOp is aangesloten bij de Horus

Horus is de branchevereniging voor wettelijk vertegenwoordigers. De ongeveer 600 aangesloten organisaties zijn actief in beschermingsbewind, mentorschap, curatele en inkomensbeheer. Gezamenlijk bieden zij ondersteuning aan ruim 80.000 cliënten. Horus en haar leden zorgen ervoor dat mensen waardig mee kunnen komen in het Nederland van nu.