Veel gestelde vragen

Heeft u een algemene vraag en komt u er niet uit? Bekijk of u uw vraag in onze veelgestelde vragen tegenkomt.

Bewindvoering wordt uitgesproken voor onbepaalde tijd. Dat betekend dat het doorloopt zolang het nodig is. Iemand kan altijd zelf een verzoek bij de rechter indienen om de bewindvoering op te laten heffen. U zult de rechter duidelijk moeten maken dat u zelf weer in staat is om uw financiën te beheren. De rechter zal altijd eerst aan de bewindvoerder vragen wat hij/zij ervan vindt.

Bewindvoering is geen schuldsanering. De bewindvoerder zal samen met u de schulden inventariseren. U moet zelf aangeven welke schulden er zijn. Daarna kan de bewindvoerder beoordelen welke oplossing mogelijk is en of er een aanvraag schuldhulpverlening ingediend kan worden.

Iemand onder bewind is handelingsonbevoegd. Hij/zij is niet handelingsonbekwaam. Betekend dat u nog wel iets kan, maar dat niet zonder toestemming van de bewindvoerder zomaar mag. U mag en kunt nog steeds een abonnement afsluiten. Dit moet u wel in overleg met de bewindvoerder doen. Staat u ingeschreven in het Centraal curatele- en bewindsregister, dan kunt u vaak niets meer zonder schriftelijke toestemming van de bewindvoerder een abonnement afsluiten. Dit register is namelijk openbaar en bijvoorbeeld een provider moet in dit register kijken of u daarin staat en of u dus zelf een abonnement af mag sluiten.

Misvattingen bij bewind:

Ja en nee. De rechter zal beoordelen of u in staat bent om zonder onze hulp uw financiën zelf te beheren. Meestal gaat u samen met de bewindvoerder, als u daar klaar voor bent, werken aan de zelfredzaamheid. U krijgt maandgeld, kunt weer internetbankieren, leert budgetteren en te sparen. Als dat goed gaat kunt u samen met de bewindvoerder een verzoek indienen om de bewindvoering weer op te heffen. De rechter zal daar dan mee instemmen.
Nee, helaas is dat nog steeds mogelijk. Wel zijn er veel regels waar de deurwaarder zich aan moet houden en de bewindvoerder controleert of die zich daaraan houdt.
Meestal niet meer inderdaad. Er is echter geen ‘postblokkade. De bewindvoerder schrijft alle betrokken instanties aan (zoals belastingdienst, verzekering, gemeente, woningbouw etc.) met daarin het verzoek voortaan alle post aan de bewindvoerder op te sturen. Soms wordt er toch nog een brief bij u bezorgd. Die moet u dan gelijk aan de bewindvoerder doorsturen.

Contact

Andere vraag? Stel hem gerust!